Vorige week is het onderstaande persbericht uitgegeven namens de Society:

-----

Bestuur whiskyvereniging Usquebaugh Society krijgt nieuwe impulsen

Oegstgeest, 20170413 -- De Algemene Ledenvergadering van de landelijke whiskyvereniging Usquebaugh Society heeft in maart 2017 Bennie Dijkslag als nieuwe voorzitter gekozen. Hij volgt daarmee Bram van Glabbeek op, die de functie sinds 2009 bekleedde. Verder werd tijdens de ALV Tom van Engelen gekozen als de nieuwe hoofdredacteur van whiskymagazine De Kiln, in de jaren negentig het eerste blad met focus op whisky in Nederland.

De Usquebaugh Society is de grootste non commerciële vereniging van whiskyliefhebbers in Nederland. De vereniging heeft als doel het wekken van interesse voor de whiskycultuur en de Schotse in het bijzonder. De vereniging is opgericht in 1990 en verzorgt regionaal en centraal proeverijen voor haar leden en introducés. Ook is de “US” aanwezig op whiskyfestivals om het genieten van whisky te promoten. Het motto is Genieten doen we samen.

Tom van Engelen is geen onbekende als hoofdredacteur van het De Kiln. Met een kleine tussenpauze vervulde hij de functie sinds 2009. Daarvoor was hij al als redacteur betrokken. De Kiln is een magazine dat eens per kwartaal verschijnt en op grote waardering kan rekenen van de leden.

Bennie Dijkslag is al jaren een bekende naam in de whisky-society en heeft zich ten doel gesteld het genieten terug te brengen als kernwaarde van de vereniging. Het streven is om dit vanuit de vereniging nog actiever te faciliteren en stimuleren.

Usquebaugh Society

Noot voor redacties:

Voor meer informatie contact opnemen met Bennie Dijkslag, 06-55181831 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Video: https://youtu.be/BSOEy7a-EW8

-----

Bij vragen kan er contact met mij opgenomen worden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via een PB op het forum,

Groeten,

Bennie

 

anCnoc 1975Vandaag kwam er bericht van Inverhouse Distillers dat binnenkort de oudste anCnoc ooit uitgebracht gaat worden. Het gaat om een 1975 vintage editie van slechts 3 vaten.

De whisky wordt gebotteld op een vatsterkte van 44.2% en heeft een adviesprijs van £ 300. De whisky zal beschikbaar zijn in een aantal markten waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Rusland en Canada. Of de whisky ook in Nederlandse winkels komt is nog de vraag.

De oude whisky is niet gefilterd en niet bijgekleurd. Er zijn in totaal 1590 flessen beshikbaar

Een decadente opmerking, maar in het huidige klimaat is dat een lage verkoopprijs voor een whisky die 38 of 39 jaar oud is! 

Chip Tate, de oprichter van de Balcones distilleerderij in Waco, Texas begint binnenkort opnieuw.

Hij heeft Balcones een aantal jaren geleden opgericht en heeft voor uitbreiding externe geldschieters aangetrokken. Hierdoor raakte hij zijn meerderheidsaandeel kwijt en dit resulteerde afgelopen zomer in hoog opgelopen ruzies waardoor hij niet langer bij Balcones aan de slag mocht. Vandaag bracht het nieuws dat hij inmiddels is uigekocht door de aandeelhouders.

Uiteraard zou Chip Tate zichzelf niet zijn als hij het hierbij liet zitten. Hij heeft wel wat betreft Balcones de handdoek in de ring gegooid en begint wederom een eigen distilleerderij in Texas. 

Of hij in dit geval weer alles zelf gaat doen, tot het lassen van de ketels toe is nog niet bekend. Waarschijnlijk bedenkt hij wel weer wat innovatieve whiskies zoals hij met Balcones ook gedaan heeft. 

Diageo heeft in een strategische deal met Casa Cuervo (de eigenaar van José Cuervo) het volledige eigenaarschap van Don Julio tequila bemachtigd. Nu is dit niet zo interessant voor onze whisky club, maar als betaling hiervoor buiten een hoop centjes ook Bushmills overgedragen aan Casa Cuervo.

De deal is voor beide bedrijven profijtelijk, omdat Casa Cuervo voeten aan de grond wil krijgen in Europa, en Diageo een groter marktaandeel wil in Amerika, waar Bushmills niet zo succesvol blijkt als ze hoopten. 

De overdracht wordt naar alle waarschijnlijkheid officieel gemaakt in begin 2015.

Iedereen zal vast al wel eens van Kickstarter gehoord hebben. Een online platform waar mensen hun ideeen of producten kunnen lanceren en van de consumenten ervna geld vragen voor de realisatie ervan. Het werkt goed en er wordt vaak veel geld opgehaald, meestal meer dan benodigd om het product te vervaardigen. 

Kickstarter projecten waarbij alcoholische dranken verspreid worden als beloning zijn helaas niet toegestaan, maar daar heeft concurrent IndieGogo geen last van. 

Iers echtpaar Davis vond dat goed klinken en probeert nu een distilleerderij op te richten die door 'ons' betaald wordt. De Nephin distilleerderij in County Mayo wil via IndieGogo $ 150.000 ophalen om hun whiskystokerij van de grond te krijgen, binnen nu en 4 oktober.

Ze willen een onafhankelijke distilleerderij bouwen in Connaught, waar ze Ierse geturfde single malt whiskey willen maken. Het is voor het eerst in 100 jaar dat er een legale distilleerderij in de regio komt, en het doel is om van turf tot gerst uit de directe omgeving van de distilleerderij te betrekken.

Investeren kan vanaf 5 dollar, maar wanneer je twintigduizend dollar schenkt komt je naam op een van de drie distilleerketels. 

Meer info vind je hier!

Cadenhead's brengt binnenkort een 25 jaar oude Mortlach op de markt van maarliefst £ 100.000!

Deze Mortlach is fles 1 van 1, dus een unieke kans om zo'n zeldzame fles te bemachtigen! Mark Watt heeft de fles zelf uitgezocht uit de vaten die Cadenhead's tot haar beschikking heeft. Uiteraard moet je van zo'n dure whisky kunnen genieten in een passende locatie. De passende locatie is de verpakking van de fles waarvoor je wel persoonlijk naar Dufftown moet. Het is geen verpakking die je kan ophalen, want de verpakking is de voormalige locatie van Cadenhead in Dufftown, een huis met 3 slaapkamers uit de jaren 80.

Iets unieks hieraan is dat je de inrichting van de verpakking van deze Mortlach uit 1988 kan aanpassen naar eigen voorkeur, wanneer het opgeleverd is.

Biedingen van minstens £ 100.000 zijn welkom op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie is te vinden op onder andere Facebook en hier.

Gisteren kondigde GlenDronach hun nieuwste batch Single Casks bottelingen aan. Batch 10 alweer. Zoals we gewend zijn spreken we alleen over PX Puncheons en Oloroso Butts. Alle andere soorten vaten zijn beperkt tot private releases, zoals onze Club Botteling van 2013. Het lijkt er overigens wel op dat de oude vaten op beginnen te raken in Forgue, Aberdeenshire. Waar in vorige batches de oudste whisky vaak net iets boven de 40 jaar oud was (de gelauwerde 1971 en 1972 releases) is de oudste whisky in deze serie 'slechts' uit 1990.

De volledige lijst:

1990 cask # 2970 / 24 Years Old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 51.3%

1991 cask # 1346 / 22 Years Old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 52.1%

1992 cask # 199 / 22 Years Old / Oloroso Sherry Butt / 59.4%

1993 cask # 494 / 21 Years Old / Oloroso Sherry Butt / 55.8%

1994 cask # 326 / 19 Years Old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 53.5%

1994 cask # 3397 / 19 Years Old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 53.8%

1995 cask # 3025 / 18 Years Old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 51.1%

1996 cask # 1487 / 18 Years Old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 54.1%

2002 cask # 1500 / 12 Years Old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / 56.7%

Na de succesvolle start vorig jaar van de Bowmore Devil's Cask brengt Bowmore nu de tweede batch uit. Niet onverwacht natuurlijk, gezien de Laimrig en Tempest ook al in genummerde series uitkomen. De Small Batch past hier ook bij, zo doet de naam vermoeden.

De release is globaal, dus hoeveel flessen er naar Nederland komen is vooralsnog nog maar de vraag. Vorig jaar waren ze, min of meer, al verkocht voor ze op de plank stonden voor erg varierende prijzen (tussen de 60 en 100 euro, als ik me goed herinner). Een maand na dato stonden ze al op verschillende veilingsites voor soms meer dan het vijfvoudige van de initiële verkoopprijs. 

Lees het originele bericht hier.

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com