Vorige week is het onderstaande persbericht uitgegeven namens de Society:

-----

Bestuur whiskyvereniging Usquebaugh Society krijgt nieuwe impulsen

Oegstgeest, 20170413 -- De Algemene Ledenvergadering van de landelijke whiskyvereniging Usquebaugh Society heeft in maart 2017 Bennie Dijkslag als nieuwe voorzitter gekozen. Hij volgt daarmee Bram van Glabbeek op, die de functie sinds 2009 bekleedde. Verder werd tijdens de ALV Tom van Engelen gekozen als de nieuwe hoofdredacteur van whiskymagazine De Kiln, in de jaren negentig het eerste blad met focus op whisky in Nederland.

De Usquebaugh Society is de grootste non commerciële vereniging van whiskyliefhebbers in Nederland. De vereniging heeft als doel het wekken van interesse voor de whiskycultuur en de Schotse in het bijzonder. De vereniging is opgericht in 1990 en verzorgt regionaal en centraal proeverijen voor haar leden en introducés. Ook is de “US” aanwezig op whiskyfestivals om het genieten van whisky te promoten. Het motto is Genieten doen we samen.

Tom van Engelen is geen onbekende als hoofdredacteur van het De Kiln. Met een kleine tussenpauze vervulde hij de functie sinds 2009. Daarvoor was hij al als redacteur betrokken. De Kiln is een magazine dat eens per kwartaal verschijnt en op grote waardering kan rekenen van de leden.

Bennie Dijkslag is al jaren een bekende naam in de whisky-society en heeft zich ten doel gesteld het genieten terug te brengen als kernwaarde van de vereniging. Het streven is om dit vanuit de vereniging nog actiever te faciliteren en stimuleren.

Usquebaugh Society

Noot voor redacties:

Voor meer informatie contact opnemen met Bennie Dijkslag, 06-55181831 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Video: https://youtu.be/BSOEy7a-EW8

-----

Bij vragen kan er contact met mij opgenomen worden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via een PB op het forum,

Groeten,

Bennie

 

Na de succesvolle start vorig jaar van de Bowmore Devil's Cask brengt Bowmore nu de tweede batch uit. Niet onverwacht natuurlijk, gezien de Laimrig en Tempest ook al in genummerde series uitkomen. De Small Batch past hier ook bij, zo doet de naam vermoeden.

De release is globaal, dus hoeveel flessen er naar Nederland komen is vooralsnog nog maar de vraag. Vorig jaar waren ze, min of meer, al verkocht voor ze op de plank stonden voor erg varierende prijzen (tussen de 60 en 100 euro, als ik me goed herinner). Een maand na dato stonden ze al op verschillende veilingsites voor soms meer dan het vijfvoudige van de initiële verkoopprijs. 

Lees het originele bericht hier.

De regioproeverij Noord-Holland is weer geweest. Blijkbaar was het een feest, wanneer zou de volgende zijn? Voor een overzicht van gedronken whiskies klik hier.

Dat het, ondanks de gigantische populariteit van whisky en andere sterke dranken, niet iedereen voor de wind gaat wisten we al. Het sluiten van Bladnoch enkele maanden geleden gaf dat luid en duidelijk weer. Blijkbaar is de distilleerderij in Wigtown niet de enige die tegenwind ondervindt.

Recentelijk zijn de jaarcijfers van Remy Cointreau bekend gemaakt en die geven een schokkende krimp in de winst weer van maarliefst 46.9%! uiteraard is er dus nog steeds winst, maar gaat het het drankenconcern minder goed af dan vorig jaar. Dit wordt voornamelijk geweten aan plotselinge wijzigingen in het management eerder dit jaar en de rem op het uitgavenpatroon van rijke Chinezen.

Wat heeft dit met whisky te maken? Niet direct heel veel, maar Bruichladdich is enkele jaren geleden overgenomen door Remy Cointreau. Hopelijk ondervinden zij hier geen last van! Het lijkt me onwaarschijnlijk door de erg beperkte schaal waarop Bruichladdich produceert vergeleken met de wereldmerken onder de vlag van Remy (Metaxa, Remy Martin, Mount Gay).

Er is een tijdje sprake geweest van een mogelijke overname van Remy Cointreau door Brown-Forman (Jack Daniel's, Canadian Mist, Finlandia Vodka en Southern Comfort, onder andere). Dat is alweer enige tijd geleden, maar wie weet is het nu weer interessant, want een winstwaarschuwing als deze zal waarschijnlijk reflectie hebben op de aandelenkoers.

Direct aansluitend op de laatste Kiln, met een uitvoerig stuk over de Neerlandsche Jeneverindustrie:

 

Bols gaat haar distilleerderij van Zoetermeer terug verplaatsen naar Amsterdam. Waar ze in 1969 vertrokken uit de binnenstad (ze zaten aan de Rozengracht) worden nu de koperen ketels weer in onze hoofdstad geinstalleerd. De ketels, respectievelijk 100, 200 en 500 liter zullen gebruikt gaan worden voor hun moutwijn. De rest van het bedrijf (bottelen, blenden en rijpen) blijft in Zoetermeer.

Bron: http://www.thespiritsbusiness.com/2014/05/bols-moves-back-to-amsterdam-craft-distillery/

 

Niet onbelangrijk, maar ongeverifieerd: Het lijkt erop dat Wijnand Fockink overgenomen is door Bols, en dat hier hun distilleerderij bedoeld wordt.

Recentelijk is Bladnoch Distillery gesloten en te koop gezet door de gebroeders Armstrong. De precieze oorzaak zit hem in de familiaire sfeer, voor zover bekend.

Inmiddels is er gelukkig wel een gegadigde voor de distilleerderij, namelijk de Isle of Arran Brewery. Deze brouwerij is erg populair aan het worden en heeft via Crowdfunding flink wat fondsen weten te werven voor uitbreidingen. Ze hebben grond gekocht op meerdere plaatsen in Schotland (Dreghorn en St. Fillans), een aantal jaar geleden is de Isle of Skye brouwerij met ze samengegaan, en ze hebben in 2012 geprobeerd (een deel van) de oude Rosebank distilleerderij te kopen om er in 2017 een micro-distilleerderij te starten.

Het kopen van Rosebank ging niet door, maar nu proberen ze het weer met Bladnoch. Verschillende nieuws sites hebben hierover bericht en er is tot nu toe geen reden om aan te nemen dat dit niet door zal gaan. Gelukkig is er dus opvolging voor het Bladnoch verhaal, want het zou jammer als het doek zou vallen voor een distilleerderij, vooral in een periode waarin het zo goed gaat met de industrie.

In tegenstelling tot de 'Zuidpool whisky' van een paar jaar geleden, wat een vondst van 100 jaar geleden bleek te zijn, gaat er in de buurt van de noordpool waarschijnlijk gedistilleerd worden.

Roar Larsen, van het Trondheim Sintef instituut en vier anderen hebben een vergunning aangevraagd om op het eiland Myken, in een oude visfabriek, whisky te maken. Als de vergunning verleend wordt zal het de eerste whisky uit het poolgebied worden. Ze willen ontzout zeewater uit de nabij gelegen Vestfjorden zeearm gebruiken en de whisky zal rijpen onder de middernachtzon en in de lange poolwinters. 

Als alles gaat zoals ze van plan zijn wordt het nog voor het einde van het jaar gedistilleerd. Uiteindelijk willen de vijf personen achter het project er hun dagelijks werk van maken en naar het eiland verhuizen, zodra er genoeg inkomen is.

Lees het originele bericht hier.

zuidam vatenloodsVanaf 1 mei is de nieuwe clubbotteling te bestellen. Als primeur voor onze vereniging geen Schotse, maar een echte Nederlandse whisky. Na een dag van hard werken bij Zuidam Distillery in ons eigen land zijn uiteindelijk 2 vaten geselecteerd als clubbotteling.

 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com