Dat het, ondanks de gigantische populariteit van whisky en andere sterke dranken, niet iedereen voor de wind gaat wisten we al. Het sluiten van Bladnoch enkele maanden geleden gaf dat luid en duidelijk weer. Blijkbaar is de distilleerderij in Wigtown niet de enige die tegenwind ondervindt.

Recentelijk zijn de jaarcijfers van Remy Cointreau bekend gemaakt en die geven een schokkende krimp in de winst weer van maarliefst 46.9%! uiteraard is er dus nog steeds winst, maar gaat het het drankenconcern minder goed af dan vorig jaar. Dit wordt voornamelijk geweten aan plotselinge wijzigingen in het management eerder dit jaar en de rem op het uitgavenpatroon van rijke Chinezen.

Wat heeft dit met whisky te maken? Niet direct heel veel, maar Bruichladdich is enkele jaren geleden overgenomen door Remy Cointreau. Hopelijk ondervinden zij hier geen last van! Het lijkt me onwaarschijnlijk door de erg beperkte schaal waarop Bruichladdich produceert vergeleken met de wereldmerken onder de vlag van Remy (Metaxa, Remy Martin, Mount Gay).

Er is een tijdje sprake geweest van een mogelijke overname van Remy Cointreau door Brown-Forman (Jack Daniel's, Canadian Mist, Finlandia Vodka en Southern Comfort, onder andere). Dat is alweer enige tijd geleden, maar wie weet is het nu weer interessant, want een winstwaarschuwing als deze zal waarschijnlijk reflectie hebben op de aandelenkoers.

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com