macallanKleuren bepalen nieuwe single malts Amber, Sienna en Ruby
In de robuuste, eigen stijl van The Macallan heeft whiskymaker Bob Dalgarno een nieuwe collectie single malts gecreëerd. Spaanse, eikenhouten sherryvaten en natuurlijke kleuren vormden zijn voornaamste inspiratiebron. Typerend is dan ook de naamgeving; Amber, Sienna en Ruby staan voor kleur, smaak en natuurlijke mineralen.

Vatselectie op basis van kleur
Nieuw in de werkwijze van Dalgarno is het bottelen op kleur in plaats van op leeftijd. Zelf zegt hij hierover: “De benadering op basis van kleur verschilt enorm van de conventionele benadering op basis van leeftijd. Het schept de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende vaten en creatief te werken met onze complete voorraad gerijpte whisky”. Speciaal voor The Macallan 1824 Series koos de ervaren Dalgarno

een reeks kostbare sherryvaten van het allerbeste hout. Hout is een natuurlijk product; iedere boom is anders en zorgt voor andere kleuren en smaken. Met dit principe als uitgangspunt is Dalgarno aan het werk gegaan. Leeftijd is niet langer allesbepalend. Bepalend zijn de natuurlijke eigenschappen van het hout. Zij geven kleur, geur en karakter aan de verschillende expressies Amber, Sienna en Ruby. De kleur varieert van licht tot donker, de geur van lichte citrus/vanilletonen tot rijkere, donkere tonen van gedroogd fruit.


Proefnotities
Amber - een bloemige, zoete citrusgeur, die geleidelijk sterker wordt en doet denken aan zoete vanilletonen en pas geoogst graan. Op de achtergrond proef je krent, rozijn en kaneel, terwijl toffee, appel en suikerspin de boventoon voeren. In de mond vermengt zich de smaak van groene appel en citroen met kaneel. Gembertonen worden langzaam verdreven door fruit, gecombineerd met een subtiele hint van eikenhout. De afdronk is licht tot medium, met zacht fruit en een hint van graan, enigszins droog.

Sienna - een warme opening met een subtiele geur van vanille, duidelijk aanwezig maar niet overweldigend. Wat volgt is de geleidelijk steviger wordende smaak van sinaasappel, in balans gebracht door de verzachtende frisheid van groene appel. Dan proef je witte chocolade truffels, stevig en weelderig, met elegante tonen van eikenhout. In de mond manifesteert zich eerst een mix van dadels, vijgen en rozijnen, gevolgd door nootmuskaat en gember met een snufje sinaasappel en appel, waarna de vanille terugkomt. De afdronk is zacht, vloeiend en verwarmend.

Ruby - Spaans eikenhout prikkelt de neus om vervolgens schoorvoetend vrij baan te maken voor rijk gedroogd fruit en een langzaam doorsijpelende, scherpe stroopgeur. Aarzelend manifesteert zich iets zoets, maar meteen slaat het eikenhout gloedvol en volwassen terug. In de mond proef je een vloed van gember, nootmuskaat en hars, gevolgd door de ingehouden maar allesdoordringende zoetheid van sinaasappel en rozijn. Hoewel er nog even een hint van kruidnagel opdoemt, is en blijft het eiken overheersend. De afdronk van deze robijnrode drank is lang en blijft genotvol hangen.
The Macallan 1824 Series is vanaf eind april verkrijgbaar bij de slijter. Adviesverkoopprijzen zijn als volgt:

Amber € 51,99
Sienna € 69,99
Ruby € 145,-


Over The Macallan
The Macallan is in 1824 opgericht in Speyside, in het hart van de Schotse Hooglanden, en is een van de eerstedistilleerderijen in Schotland met een officiële licentie. Gaandeweg heeft The Macallan de reputatie verworven een van’s werelds leidende single malt whisky’s te zijn. Bij het distilleren van de whisky baseert The Macallan zich op invloedenuit Spanje, Noord-Amerika en Schotland. Kenmerkend is het gebruik van natuurlijke, pure producten, gecombineerd mettraditionele methoden en ouderwets vakmanschap. In de loop van haar bestaan is de The Macallan distilleerderij vaakgeroemd om haar buitengewone kwaliteit. Kenners spreken van ultieme luxe en van kostbare momenten van exquisgenot. www.themacallan.com

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com