Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Pedro Ximenez (osborne)

Pedro Ximenez (osborne) 01 juni 2010 17:04 #41174

  • KSB66
  • KSB66's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Expert Spirit
  • Expert Spirit
  • Berichten: 453
  • Karma: 2
  • Ontvangen bedankjes 4
Ik moest toch eens weten waar die smaak vandaan komt voor sommige PX-finishes en zag de PX net bij de supermarkt staan. Voor 3 euro kon ik me geen bult vallen(opruiming). Maar wat een lekker spul is dat.
Vraag is dus :
Hoe lang kun je een geopende fles bewaren?

Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.

Re:Pedro Ximenez (osborne) 01 juni 2010 19:33 #41175

Ik ken het gevoel om te weten waar een smaak vandaan komt. Een paar maanden geleden heb ik ook een 35cl flesje aangeschaft met 12Y oude PX (5 euro bij de AH).

Persoonlijk vind ik de smaak een beetje te zoet en te plakkerig (maar wel leuk voor tussen door).

Mijn fles staat al een paar maanden open in de kast. Ik heb zo juist even voor je gekeken en er staat nog geen laagje schimmel op ;)


Jelle

Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.

Re:Pedro Ximenez (osborne) 01 juni 2010 19:55 #41176

Mijn vrouw drinkt sporadisch een glaasje PX en ik koop niet telkens een nieuwe fles.
Kortom, je kunt de fles best langer dan een jaar bewaren.\
Ben wel benieuwd hoe dit komt.
Is het het hoge suiker-gehalt, de alcohol of iets anders??

groet
Bram

Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.

Re:Pedro Ximenez (osborne) 01 juni 2010 20:31 #41178

  • p_froes
  • p_froes's Profielfoto
  • Offline
  • Silver BTC 2012
  • Silver BTC 2012
  • Berichten: 491
  • Karma: 9
  • Ontvangen bedankjes 4
Vooral het hoge suikergehalte. Je kunt het eigenlijk jaren bewaren, maar de smaak is het beste tot enkele weken na openen. Daarna zal het een beetje gaan vervagen. Maar je zult niet ziek worden van sherry die een paar jaar open staat.

Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.

Re:Pedro Ximenez (osborne) 01 juni 2010 20:35 #41179

  • KSB66
  • KSB66's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Expert Spirit
  • Expert Spirit
  • Berichten: 453
  • Karma: 2
  • Ontvangen bedankjes 4
Bedankt Heren voor de info.
Ik ga morgen nog maar een paar flessen halen. Ze zijn normaal iets van 13 euro. De vrouw vind ze erg lekker maarja, die mag voorlopig niet drinken.

Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.

Re:Pedro Ximenez (osborne) 01 juni 2010 21:41 #41181

een advies. De ene Pedro Ximinez is de andere niet ook al zijn deze over het algemeen zoet en stroperig.

We hebben onlangs een tasting gehouden met 4 Bruichladdichs en de 4 sherrys waarop deze gerijpt danwel gefinished waren (Fino, Manzanilla, OLoroso en Px) vanuit dezelfde bodega als waar Bruichladdich zijn sherry vaten haalt.

via deze link vindt je een uitgebreid verslag van deze tasting[url=http://www.thewhiskyclub.nl/articlemodule/view_article/id/31/src/@random49e330ff6cf1b/]Sherry-whisky-tasting[/url]

Ernst

Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.

Re:Pedro Ximenez (osborne) 01 juni 2010 22:57 #41183

Volgens de vele kenners en sherryliefhebbers zijn de dit de bewaaradviezen:
(flessen rechtop bewaren in tegenstelling tot "normale" wijn)

Manzanilla en fino dicht 1-1,5 jaar/ open 2-4 dagen/ goed koud drinken 8-10 graden
Amontillado en Medium dicht 1,5-3 jaar/ open 2-3 weken 14-18 graden
Oloroso en Cream dicht 2-3 jaar/ open 4-6 weken 10-16 graden
PX dicht 2-4 jaar/ open 1-2 maanden 12-18 graden
VOS/VORS dicht vele jaren/ open vele maanden 14-18 graden.

Nu moet je wel in de gaten houden dat flessen ook er wel even oven doen om verkocht te worden en de meeste sherries hebben ook een bottelcode op de fles/etiket staan.
Net als Diageo en Ardbeg flessen L6 is 2006 bvb.
Daar moet je zeker op letten bij het kopen van met name manzanilla en fino.

Het ene huis is ook zeker het andere huis niet.
Door het solera systeem kan je hele mooie "blends" krijgen met een geweldige gemiddelde rijping. PX rond de 20 euro de fles heeft vaak zo'n 30-35 jaar gemiddelde rijping.
Het is inderdaad de combinatie suiker/alcohol die de houdbaarheid geeft. Al licht in mijn visie de houdbaarheid meer bij de alcohol te vinden.
Als je namelijk de PX zou de-alcoholiseren zouden de suiker niet voldoende zijn voor langere houdbaarheid.

Voor meer vragen hoor ik het graag

Groet
Willem

Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.

Parental Advisory : Explicit Whisky

Re:Pedro Ximenez (osborne) 01 juni 2010 23:07 #41184

  • dennis
  • dennis's Profielfoto
  • Offline
  • Mod Cask
  • Mod Cask
  • Berichten: 101
  • Karma: 2
  • Ontvangen bedankjes 0
whiskywillem schrijft:

Volgens de vele kenners en sherryliefhebbers zijn de dit de bewaaradviezen:
(flessen rechtop bewaren in tegenstelling tot "normale" wijn)

Manzanilla en fino dicht 1-1,5 jaar/ open 2-4 dagen/ goed koud drinken 8-10 graden
Amontillado en Medium dicht 1,5-3 jaar/ open 2-3 weken 14-18 graden
Oloroso en Cream dicht 2-3 jaar/ open 4-6 weken 10-16 graden
PX dicht 2-4 jaar/ open 1-2 maanden 12-18 graden
VOS/VORS dicht vele jaren/ open vele maanden 14-18 graden.

Nu moet je wel in de gaten houden dat flessen ook er wel even oven doen om verkocht te worden en de meeste sherries hebben ook een bottelcode op de fles/etiket staan.
Net als Diageo en Ardbeg flessen L6 is 2006 bvb.
Daar moet je zeker op letten bij het kopen van met name manzanilla en fino.

Het ene huis is ook zeker het andere huis niet.
Door het solera systeem kan je hele mooie "blends" krijgen met een geweldige gemiddelde rijping. PX rond de 20 euro de fles heeft vaak zo'n 30-35 jaar gemiddelde rijping.
Het is inderdaad de combinatie suiker/alcohol die de houdbaarheid geeft. Al licht in mijn visie de houdbaarheid meer bij de alcohol te vinden.
Als je namelijk de PX zou de-alcoholiseren zouden de suiker niet voldoende zijn voor langere houdbaarheid.

Voor meer vragen hoor ik het graag

Groet
Willem


Applaus!

Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.


Wanneer komt de eerste McMacintosh uit ?

Re:Pedro Ximenez (osborne) 01 juni 2010 23:19 #41186

En oh! Bijna Vergeten :blush:

Je kan het ook prima mixen met Caol Ila Cask Strenght!
fifty fifty verhouding.
Heerlijke Cocktail.

We noemen hem "The Dennis" ;)

Groet
Willem

Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.

Parental Advisory : Explicit Whisky
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Moderators: BigBarrel
Tijd voor maken pagina: 0.199 seconden
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com