file review: Islay - Robin Brilleman

Meer
19 feb 2012 13:35 - 19 feb 2012 13:38 #53779 door AficionadoPirke
Deze review is ook verschenen in KILN 2010/04

Gegevens van het boek

Titel: Islay
subTitel: Whisky-eiland vol geschiedenis
Schrijvers: Robin Brilleman
Prijs: 28 euro
ISBN nr: 978-90-813054-2-6
Verkrijgbaarheid; festivals/slijter/internet
Taal: nederlands
Type boek: geschiedenis & distilleerderijbeschrijvingen

Korte inhoudsbeschrijving:
Het boek gaat over het eiland Islay, dat mag uit de titel al wel blijken. De opzet van het boek is dat Robin eerst dieper ingaat op de geschiedenis van het eiland. Leidraad hierbij zijn degene die het voor het zeggen hebben op het eiland, vanaf de eerste mensen en de Vikingen, via de lord of the Isles, diverse Campbells en Morrisons tot aan de laatste landheer van Islay, John Ramsay. Hierna volgen enkele interessante, korte hoofdstukken over diverse eigenschappen/kenmerken van Islay, met name gerelateerd naar whisky toe (o.a. over puffers, turf, waterbronnen etc). Daarna het tweede grote stuk, over whisky-maken op het eiland. Hij begint met de mouterij van Port Ellen, daarna volgen de verhalen van de distilleerderijen die niet meer in productie zijn. Het laatste grote hoofdstuk behandeld elke nog producerende distilleerderij uitgebreid.

Mijn mening over dit boek:
Dit is nu wat je noemt een gedegen naslagwerk. Zowel in de geschiedenis beschrijvingen, als in de beschrijvingen van de distilleerderijen is het duidelijk dat Robin de feiten tot in de puntjes nauwkeurig heeft uitgezocht. Dit resulteert in een hele hoop gegevens, die allemaal in het verhaal genoemd (moeten) worden. Bij de geschiedenis stukken kun je soms daardoor de draad kwijt raken door alle namen en jaartallen, maar een keer terugbladeren kan dan wel helpen. Bij de beschrijvingen van de distilleerderijen die nog in productie zijn lost Robin het op door alle feitjes in een apart kader te zetten, zodat je dit makkelijk terug kunt vinden en vergelijken met de anderen. Het geheel is goed geïllustreerd met foto’s die Robin zelf gemaakt heeft.

Concurrenten:
Concurrent op het gebied van de eiland-geschiedenis is ‘Peat, Smoke and Spirit’ van Andrew Jefford, Maar dat is Engelstalig, en meer verhalend dan feitelijk. Op het gebied van de distilleerderij-beschrijvingen zou je zowel de boeken van Ingvar Ronde als het boek van Misako Udo kunnen bekijken, maar die beschrijven alle distilleerderijen van Schotland, en voornamelijk dan alleen feitelijk.

Conclusie:
Een interessant boek, met veel gegevens en mooie foto’s. Vooral bedoeld voor die (Islay)whisky-liefhebber die graag de feitjes goed op een rijtje wil hebben en het leuk vind om diep op de gegeven van een (of enkele) distilleerderijen in te gaan.

Grts, Pirke
Bijlagen:

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.152 seconden
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com