file Sticky Toffee Pudding

Meer
26 mrt 2010 08:38 #39514 door Lekkerbek
Sticky Toffee Pudding werd gestart door Lekkerbek
Een maaltijd afsluiten met dit overheerlijke gerecht. Alleen de gedacht al, maakt mij week.

Alleen ..... welke whisky nemen we er bij te drinken.

Zelf ben ik helemaal gek van de combinatie met de First Cask Glen Rothes 7 yrs. Daarnaast denk ik dat de Caperdonich van Gordon Macphail Reserve Cask 1975, 36 yrs ook heel goed past.

Ik ben benieuwd naar jullie favoriete combinatie.

Als je geinteresseerd bent om zelf een keer het gerecht te maken... hieronder mijn favoriete recept, straight from the kitchen of An Tighe Seinnse, Portnahaven, Islay.

<<recipe>>
Sticky Toffee Pudding

Ingredients - Pudding
- 170 Gr Chopped dates
- 1 Teasp bic of soda
- 60 Gr unsalted butter
- 170 Gr Golden Caster sugar
- 2 beaten eggs
- 170 gr SR flour
- 0,5 Teasp grated nutmeg
- 0,5 Teasp ground ginger
- Icing sugar

Ingredients - Sauce
- 250 Gr soft muscovado sugar
- 140 Ml double cream
- 170 gr unsalted butter

Preparation - Pudding
Place dates in small saucepan with 1/2 pint of water
vring to the boil and remove pan from the heat. Add Bic of soda and leave for 10 min.
Set oven at 180C
Cream butter and sugar, gradually beta in the eggs.
Sift the flour and spices and fold into the creamed mixture.
Add dates and their liquid.
Pour into prepared 8 inch geased and lined tin.
Bake for 50 - 55 min

Preparation - Sauce
Place all ingredients in heavy based pan and heat until sugar dissolved, stirring occasionaly.
Bring to the boil and simmer gently for 2 - 3 min.

Presentation
Spinkle icing sugar over the sponge.
Serve with sauce and whipped cream.

<<end of recipe>>


Laat mij weten wat jullie ervaringen zijn.

groeten van Henk

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
26 mrt 2010 08:50 #39515 door Leapfrog
Beantwoord door Leapfrog in topic Re:Sticky Toffee Pudding
Lekkerbek schrijft:

Een maaltijd afsluiten met dit overheerlijke gerecht. Alleen de gedacht al, maakt mij week.

Alleen ..... welke whisky nemen we er bij te drinken.

Zelf ben ik helemaal gek van de combinatie met de First Cask Glen Rothes 7 yrs. Daarnaast denk ik dat de Caperdonich van Gordon Macphail Reserve Cask 1975, 36 yrs ook heel goed past.

Ik ben benieuwd naar jullie favorite combinatie.

Als je geinteresseerd bent om zelf een keer het gerecht te maken... hieronder mijn favoriete recept, straight from the kitchen of An Tighe Seinnse, Portnahaven, Islay.

Zie bijlage.

Laat mij weten wat jullie ervaringen zijn.

groeten van Henk


Lekker zo'n Sticky Toffee Pudding, maar ben je de bijlage vergeten?

Slainthe mhath,

Leapfrog (aka Peter Graus)

De gustibus non disputandum est

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
26 mrt 2010 08:53 #39516 door Leapfrog
Beantwoord door Leapfrog in topic Re:Sticky Toffee Pudding
Wat ook lekker is maar dan met een Aberlour a'Bunadh is
Sticky Chocolate Cake

Een heerlijke combinatie; chocolade met sherry whisky. Een a`Bunadh voldoet zeer goed maar voel vrij om te experimenteren met andere whiskies!

Sticky Chocolate Cake met Aberlour a’bunadh en koffiesaus

6 personen

Voor de saus

18cl halfvolle melk
1el gemalen koffie
1tl vloeibaar koffie extract
3 eidooiers
60g fijne suiker
4cl Aberlour a’bunadh

NB: In plaats van a’bunadh kunt u ook Aberlour 12 Year Old of Aberlour 15 Year Old gebruiken.

Voor de cake

120g pure chocolade (minimum 60% cocoa)
75g ongezouten boter (in kleine stukjes)
3 eieren (M)
60g fijne suiker
35g bloem

De saus kan een dag van tevoren gemaakt worden zodat de whiskysmaak goed intrekt.

1. Breng de melk aan de kook met de gemalen koffie en het koffie extract. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken, en zeef het mengsel.

2. Klop de eierdooiers met de suiker totdat deze romig zijn.
Voeg het melk-koffiemengsel toe onder voortdurend roeren.
Verwarm het mengsel onder voortdurend roeren, laat het niet koken!
Wanneer het mengsel dik genoeg is om aan de lepel te blijven plakken, neem de pan van het vuur en plaats deze in ijswater om af te koelen.
Voeg de whisky toe, goed roeren en zet in de koelkast.

3. Breek de chocolade in stukken en smelt au-bain-Marie of in de magnetron.
Voeg de boter toe and roer goed door zodat u een zacht en glad mengsel krijgt.
Klop de eieren in een kom, voeg de suiker toe en gebruik een elektrische mixer om het geheel schuimig te kloppen.
Voeg de bloem beetje bij beetje toe onder voortdurend kloppen.
Voeg de gesmolten chocolade toe en roer om met een spatel.
Laat het mengsel minstens twee uur in de koelkast staan.

4. Beboter 6 ramekins.

5. Verwarm de oven voor op 200°C (25 minuten voor het serveren)
Schenk het chocolademengsel in de ramekins (¾ vol).
Plaats in de oven en bak 8-10 minuten.
Stort de cakejes voorzichtig op borden en garneer met de saus.
Eventueel garneren met munt.


Slainthe mhath,

Leapfrog (aka Peter Graus)

De gustibus non disputandum est

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
26 mrt 2010 08:55 #39517 door Lekkerbek
Beantwoord door Lekkerbek in topic Re:Sticky Toffee Pudding
Had ruzie met de bijlage. Heb de tekst van het recept nu ingekopieerd...

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.201 seconden
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com