file Tullibardine

Meer
26 sept 2006 21:46 #9143 door Caledonians
Tullibardine werd gestart door Caledonians
Eigenaar: Tullibardine Distillery Ltd
Opgericht: 1949
Regio: Highlands, Zuid

Status: Actief
Capaciteit: 2.000.000 liters

Waterbron: Ochil Hills
Wash backs: 6 gemaakt van gietijzer
Stills: 2 wash stills, 2 spirit stills, stoom verwarmd

Beschikbare DB's:
Vintages

Adres:
Blackford, Perthshire PH4 1QG
Tel: 01764-682252 Fax: 01764-682330

Bezoekerscentrum:
Ja

Website: www.tullibardine.com

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
16 okt 2006 20:45 #9541 door Caledonians
Beantwoord door Caledonians in topic Antwoord:Tullibardine
Afgelopen zaterdag bij de Tullibardine distillery geweest. Mooi nieuw bezoekerscentrum die ze gebouwd hebben. Leuke distillery tour gehad. Zal na mn vakantie wel een aantal foto's hier plaatsen. Na de tour nog een aantal whiskies mogen proeven. Vond de 1988 sherry finish hiervan het beste. Maar alle drie waren ze vrij eendimensionaal, jammer. Misschien dat wat langer op het vat wat meer met deze whisky doet.


Wat zijn jullie ervaringen met Tullibardine?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
23 okt 2006 15:35 #9696 door Caledonians
Beantwoord door Caledonians in topic Antwoord:Tullibardine
Hierbij de foto's van de Tullibardine Distillery. De foto's spreken denk ik wel voorzichzelf. Op de laatste foto is het oudste vat wat op dit moment nog in de warehouse ligt te zien. Een vat uit 1952 en op de verjaardag van de koningin gedistilleerd. Wordt binnenkort gebotteld en gaat flink aan de prijs zijn! De foto's zijn aanklikbaar...

Bijlage:


Bijlage:


Bijlage:


Bijlage:


Bijlage:


Bijlage:


Bijlage:


Bijlage:


Bijlage:


Bijlage:


Bijlage:


Bijlage:


Bijlage:

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
09 jan 2007 11:49 #12444 door Tomatin
Beantwoord door Tomatin in topic Bezoek Tullibardine 2 januari 2007
Een verslag van mijn bezoek aan de Tullibardine Distillery in Blackford (Perthshire).

Mijn gezelschap en ik arriveerden rond het middaguur op de locatie, waar overigens heel wat commerciële activiteiten worden ontplooid, zoals een groot café en een aantal winkels. Als concept vermoed ik dat het geheel, de aantrekkingskracht van een distilleerderij gecombineerd met wat shops, prima werkt. Ook op 2 januari, de dag van ons bezoek, was het redelijk druk in de winkels.

De tour maakten we echter met z’n vieren. De tourguide was een uiterst vriendelijke dame die echter van toeten nog blazen wist. De standaard zaken wist ze wel hoor, maar zodra je met een iets meer diepgaande vraag kwam, gaf ze rare antwoorden. Volgens haar is het verschil tussen stalen en houten wash backs duidelijk te proeven in het eindresultaat, en wordt de whisky in de vaten niet op 70 procent in het vat gestopt, maar op ongeveer 60-65 procent, ‘omdat we ons daar prettig bij voelen’.

Nou ja, de tour was prima. Een aantal medewerkers was bezig met wat reparaties en het was leuk die mensen even te ontmoeten. Je kon in ieder geval even met je neus in de stills en wash backs. Je ziet ze niet vaak helemaal leeg en schoon. Ook de plaats waar de vaten worden bewaard ter rijping was leuk om te zien. Het vaatje van 1952 ligt er nog steeds, en volgens de tourguide nog maar kwart vol.

De tasting zou volgens het foldertje een glaasje van de standaard 1993 worden. Maar de gids kreeg er zin en ze schonk royaal de 1993, 1993 Port Wood, 1993 Sherry Wood en de 1988 in. Ze gaf ruim de tijd om alles uitgebreid te proeven, met water te vermengen, en in te laten werken. Een zeer ontspannen en verfrissend eind aan een tour die acceptabel maar redelijk standaard is. Voor iets meer ponden gaat een specialist mee op tour, dus prijstechnisch is Tullibardine ook wel interessant.

In de shop geeft Tullibardine 3 pond korting op de standaard fles, en maar liefst 5 pond op de wat duurdere flessen. Ik moet zeggen dat ik dit een wel heel aardige korting vond. Zelf heb ik de Port Wood versie mee naar huis genomen, mijn schoonvader heeft een single cask bottling aangeschaft.

Rating: 7,5 / 10 op basis van vriendelijkheid, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg sfeertje. Echt Schots, niet de poespas waarvoor ik wel een beetje de angst had toen ik alle commerciële heisa zag. De gids is natuurlijk goed genoeg voor casual bezoekers, meer ervaren whiskyliefhebbers kennen het verhaaltje toch al wel.

Ik kan Tullibardine aanbevelen.

At last I have found it!

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
09 jan 2007 11:57 #12445 door NNN
Hey Tomatin,

Leuk verslag!!

Maar nog even een vraagje

Jij zegt:

maar zodra je met een iets meer diepgaande vraag kwam, gaf ze rare antwoorden. Volgens haar is het verschil tussen stalen en houten wash backs duidelijk te proeven in het eindresultaat, en wordt de whisky in de vaten niet op 70 procent in het vat gestopt, maar op ongeveer 60-65 procentHeeft de dame in kwestie met haar eerste opmerking niet gewoon gelijk??

En komt een percentage van 60-65 % niet vaker voor, ook bij andere distillery's? (ondanks dat een wat hoger percentage gebruikelijk is?) Kijk b.v eens naar de zeer verschillende verhoudingen tussen leeftijd en ABV bij diverse CS whisky's?


Groet PP

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
09 jan 2007 12:13 #12447 door Tomatin
Beantwoord door Tomatin in topic Hout of staal / 60 of 70
Tja, moeilijk punt. Bij verschillende distilleerderijen heb ik me laten vertellen dat het niet uitmaakt of de washbacks van staal of hout zijn. Het is me bijgeblijven van een bezoek aan Aberfeldy (Dewar's World of Whisky). Daar werd ik gewezen op de nieuw geïnstalleerde stalen washback naast de traditionele houten versie. De gids legde uit dat de eigenaren als de dood zijn dat de smaak van de whisky verandert, maar dat er tot dusver nog geen sprake van was.

Wat is het definitieve antwoord?

Wat betreft het afvullen van de vaten. Inderdaad is 60-65 procent de standaard. Maar waarom geen 70 procent? Volgens die dame omdat men zich er niet prettig bij voelen. Ik dacht zelf dat het iets te maken had met de alcoholsterkte in combinatie met het hout, en dat 60-65 gewoon beter is. De discussie is dus niet of ze op vat doen met 60-65 procent, maar waarom ze 70 procent niet doen.

At last I have found it!

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
09 jan 2007 12:44 #12449 door NNN
Beantwoord door NNN in topic Antwoord:Hout of staal / 60 of 70
Hoi Tomatin,

Bij verschillende distilleerderijen heb ik me laten vertellen dat het niet uitmaakt of de washbacks van staal of hout zijn


Is een complete gok! Maar zeggen ze dat niet voornamelijk bij distilleries met stalen washbacks? :whistle:

De discussie is dus niet of ze op vat doen met 60-65 procent, maar waarom ze 70 procent niet doen


Ik dacht dat pas boven de 75% het hout wordt aangetast.Groet PP

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
09 jan 2007 13:36 #12454 door Laddie Teun
in september bij de laddie de X4 geproefd
de 4x gedistilleerde
was toen 86%.....
en boterzacht overigens

Tulli is verder wel oké, naar mijn mening
vooral stillhouse aardig
lekker compact
maar heb talloze leukere distilleerderijen gezien

Uw persoonlijk reisadviseur voor al uw reiswensen.
Gemak. Onafhankelijk. Deskundig advies en de beste prijs.
www.thetravelclub.nl/teunvanwel

Whiskysamples: www.mywhiskysamples.com

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
09 jan 2007 22:52 #12537 door C_I
Beantwoord door C_I in topic Antwoord:Hout of staal / 60 of 70
Boven de 80% krijg je het probleem dat o.a. de lignine in het hout mee gaat oplossen, in plaats van alleen de afgebroken gedeeltes. Dus het hout lost min of meer op, dit opgeloste materiaal kan ook problemen geven bij het filtreren van whisky. Bovendien, waarschijnlijk zal de inhoud van het vat erg lang boven de 80% liggen (misschien zal het nooit onder de 70% uitkomen).

De reden waarvoor meestal voor staal gekozen wordt is dat het toch makkelijker in gebruik is, in plaats van hout. Voornamelijk het schoonmaken gaat wat makkelijker, met chemicaliën of met stoom. Met hout zal dat wat lastiger zijn, omdat er vanalles in de kieren komt te zitten zoals smaakverpestende bacteriën. Maar voor toeristen ziet zo'n houten er prachtig authentiek uit.

(Begint nou een beetje off topic te raken).

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.335 seconden
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com